Ректори се опитват да скрият ниското качество в университетите си зад

...
Ректори се опитват да скрият ниското качество в университетите си зад
Коментари Харесай

Денков: Ректори крият ниското качество зад възражения срещу увеличените заплати -

Ректори се пробват да скрият ниското качество в университетите си зад възражения, които се насочат против нормативно увеличената от Министерския съвет в последните дни на кабинета " Петков " минимална заплата във висшите учебни заведения. По предложение на някогашния министър на образованието акад. Николай Денков тя се увеличи от на 1500 лв. със задна дата, считано от 1 юли 2022 година

Тази теза изрази през днешния ден самият Денков в изявление за утринния блок на Българска национална телевизия.

Възражението обаче пристигна не от един, двама, трима ректори, а от целия Съвет на ректорите. Причината не беше, че те не желаят да вдигнат заплатите на асистентите, а оттова - и на останалите преподаватели (доценти, професори), а тъй като нарастването за втората половина на 2022 година бе подплатено с еднократно дадена сума - общо 20 млн. лв., разпределени сред висшите учебни заведения (ВУ). Ръководствата обаче не дадоха еднократно добавки на преподавателите, а бяха длъжни да усилят заплатите заради държавното решение. Сега те се тормозят, че в случай че бюджетите им за 2023-та и всяка последваща година не бъдат увеличени с нужните за по-високите заплати средства, може да се стигне до банкрути.

Днес Денков уточни, че не схваща това несъгласие и че то е " изцяло безпричинно ". Ето какво изясни той:

" Огромната част от висшите учебни заведения имат финансови средства, и то не дребни. Има няколко висши учебни заведения, които имат 20, 30, едно от тях има 180 милиона лв. в бюджета – Медицинският университет – София. Има други висши учебни заведения, не доста на брой, които имат малко средства. Знаете ли за какво? Защото средствата, които те получават за качество, а това са главните средства, които получават, са доста дребни. Тъй като трябваше да изпратим средства във висшите учебни заведения съвсем по едно и също време и за качеството, което те дават, и за тези минимални заплати, можех да сравня двете таблици. Тези висши учебни заведения, които имат проблеми, получават десетки, дори до 100 пъти по-малко от други висши учебни заведения, тъй като не обезпечават съответното качество, имат по-малък брой преподаватели. Така че там има други проблеми, които ректорите се пробват да скрият зад тези възражения ".

На въпрос каква е гаранцията, че следващата година в бюджетите ще бъдат заложени и средствата, дадени еднократно тази година, някогашният министър уточни, че " същият метод беше употребен през 2020 година от предходния министър, когато минималната заплата (за помощник - бел. ред.) стана 1300 лв. ". Според Денков оттук насетне " задача на ректорите е дружно с министъра да обезпечат бюджета за идната година ". Той счита, че държавното решение им оказва помощ " да се борят за бюджет през идната година, който да обезпечи този най-малко средства ", като в действителност ги кара да покачат качеството и, надлежно, да получат повече пари. Другият вид бил да " усъвършенстват средствата си, тъй че да бъдат по ефикасни " - т.е. да извършат съкращения, в това число на чиновници и преподаватели.

Има обаче още един проблем и той е методът, по който Министерски съвет наложи решението за асистентската заплата - без публично разискване, което е в прорез с нормативно условие. Заради това професор сезира основния прокурор Иван Гешев:



Конкурсите за учебни шефове

Бившият министър отбрани своята разпоредба за състезанията за учебни шефове - чието деяние бе спряно краткотрайно от Върховния административен съд поради дело на кандидат-директорка, която оспорва условия, които счита за субективни. Според Денков и до момента е имало субективизъм при назначението на шефовете, а рецензиите са плод на обстоятелството, че той обезпечил гласност и публично разискване на разпоредбите, до момента в който преди мандата му всичко се случвало при закрити врата.

" Причината (за рецензиите - бел. ред.) е ясна – до момента нямаше никаква разпоредба. С други думи, разпоредбите за избор на шефове минаваха някак си под радара. Те в никакъв случай не са били обсъждани обществено. Основа за субективизъм отново имаше, само че нямаше кой да го разисква. Така че ние за първи път сложихме за обществено разискване разпоредба. Тя мина през съответната процедура. Има, както виждате, своите критици. Част от тях са доста ясно политически стимулирани. В това няма подозрение. Но също по този начин има и своите поддръжници. Нормално е за управителна позиция, каквато е директорската, да има визия по какъв начин ще се развива училището; условия за лидерски умения. Това са условия, които се правят оценка общоприетоо, когато се търсят хора за лидерски позиции.

...

Досега (конкурсите се организираха - бел. ред) - по правила, които са обсъждани единствено вътре в министерството. И до момента е имало джука част с изпит, която е давала не по-малки учредения за субективни оценки. Ние доста добре знаем, че системата е политизирана и тя е политизирана извънредно тежко през последните четири години точно с досегашните правила ", сподели Денков.

Той посочи и законовата възбрана за политическа активност в учебните заведения, наложена по време на министерския му мандат:

" С измененията в закона забранихме всякаква политическа и партийна активност в нашата система. Това значи, че изпращането на рейсове, на служебни имейли до учителите: „ Гласувайте за този или оня “ – нещо, което беше необятна процедура предходната година – сега е безусловно неразрешено. Ако един шеф, в случай че един шеф на районно ръководство си разреши да направи такова нещо през днешния ден, той може да бъде уволнен въз основата на тези промени в закона ".

Денков похвали наследника си на поста проф. Сашо Пенов, който се въздържа от обжалване на правосъдното определение, с което действието на наредбата за състезанията беше краткотрайно спряна:

" Когато има правна неизясненост, би трябвало да бъде изчистен въпросът и тогава да се пристъпи към идващия стадий, тъй като в случай че се проведат състезанията и по-късно Върховен административен съд реши да ги анулира, това ще бъде доста по-тежък проблем ".

Временно изпълняващи длъжността постоянно е имало в учебната система. Това по никакъв метод няма да затрудни подготовката на образователната година - увери той.

Коронавирус и образователната година

Денков изрази оптимизъм във връзка с идната образователна година в изискванията на пандемия от COVID-19. Според него надали ще се наложи затварянето на учебни заведения:

" Почти съм сигурен, че тази образователна година ще бъде доста по-спокойна - сподели той. - Тези разновидности на вируса, които сега обикалят, не допускат затваряне на учебните заведения. Дали ще допускат тестване би трябвало да реши Министерството на здравеопазването ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР